As-salam dan selamat sejahtera semua..
Harini saya nak mengupas tajuk 'Masak Air' diatas.
Baiklah,
Sebelum saya mula tulis panjang-panjang ni kan, saya nak tanya dulu.. Apa 'first impression' korang mula-mula baca tajuk tu?
As for me lah,
My very own definition kalau zaman kecil-kecil saya dulu lah ni, saya akan maksudkan
" Tadah air dalam cerek.. Jerang air atas dapur sampai cerek berbunyi atas dapur untuk bunuh kuman, "
Lepas tu,
Kalau berhajat nak buat teh ke kopi ke.. Terus masuk segala perisa sesedap rasa.
ATAU,
Sejukkan, then alihkan masuk bekas.. Jadilah 'Air Mati'
Haaa,
Itu menurut definisi saya dahulu. Tapi sekarang, lepas belajar sains.. Saya dah ada explaination yang lebih tepat.
Sebenarnya, apa yang saya fikirkan masa saya yang dahulu tu bukannya salah.. Betullah, kita masak air lepas tu kita buat air, boleh mengeteh lepas tu bukan..? Tak pun simpan lah letak dalam jug, jadikan air mati.
Walaubagaimanapun.. Soalan sebenarnya yang kita perlu tanya sekarang ni adalah "SELAMATKAH AIR YANG DIMASAK TU?"
Betul keee mati segala kuman dalam tu ya?
Baiklah,
Seperti kita semua tahu, air yang disalurkan dari loji rawatan telahpun dirawat dengan beberapa peringkat proses.. Ini termasuklah memasukkan klorin kedalam air untuk menjernihkan dan mematikan kuman.
Jadi, sebab itu air yang kita gunakan dirumah ada sedikit bau klorin.
Jadi,
Cuba letakkan situasi masak air tu sekali lagi. Tapi kali ni, bayangkan air yang dimasak itu adalah 'Masak air klorin', bagaimana bunyinya?? Terukkan?
Tak cukup teruk?
Baik,
Tambah imiginasi anda ke tahap ini pula;
Air Klorin dari loji rawatan
Masuk ke tangki besar yang diperbuat dari BESI
Memasuki ke aliran paip BESI bawah tanah
Disalurkan terus kepada rumah kita
Dan,
Sebahagiannya simpan sikit dalam TANGKI rumah..
Kalau ikut lojik,
Air + Besi hasilnya = KARAT
bukan? Kali ni..
Bayangkan pula PAIP BESI YANG BERKARAT mengangkut air terus ke saluran rumah KITA.
Kesimpulannya;
Air yang sampai ke tangki rumah kita hari-hari tu adalah air klorin yang dah melalui tangki karat.
Jadi air yang anda rebus atau masak tu adalah 'Air Klorin Berkarat',
Dan sekarang kita ubah soalan tu kepada "SELAMATKAH AIR KLORIN BERKARAT YANG DIMASAK? "
Baca tu betul-betul,
Then relate dengan situasi 'masak air untuk bunuh kuman'.. Kuman memang mati, tapi apa jadi kat karat besi, kat klorin tu?
Terhapus ke?
Sebenarnya apabila kita masak air klorin berkarat tu kita telahpun meningkatkan potensi untuk mendapatkan kanser kepada 10 kali ganda!
Klorin (bahan kimia) + Karat besi (logam berat) + Haba (100•C) = Trihalomethanes,
Dimana.. 10 kali ganda Carcinogenic dari sebelumnya!
Buat pengetahuan semua, label Carcinogenic ini adalah istilah yang digunakan untuk bahan-bahan atau barangan yang tinggi potensi untuk mengaktifkan sel kanser. Ianya diharamkan penggunaan bagi mana - mana bentuk pun oleh WHO (World Health Organisation)
Saya minta masa anda sedikit untuk meneliti artikel dalam gambar dibawah, Artikel tersebut daripada keratan akhbar dalam laman Fokus.
Sebenarnya selepas saya membaca akhbar tersebut, saya juga cukup terkejut dan pada masa yang sama bersyukur apabila Allah memberikan saya peluang mengenali produk kesihatan ni.
Mungkin anda rasa, sedikit terlambat mengetahui mengenai fakta ini. Tetapi, lihatlah skop yang lebih besar,ibu-bapa, suami/isteri, anak-anak, saudara, rakan-rakan dan jiran-jiran.
Mereka mungkin masih belum tahu.
Sehingga umur saya 25tahun ni, saya baru disedarkan.
Saya dah pun mula menanggung hidup saya sendiri sekarang, saya bayar bil Astro, Elektrik, Air, Internet, Telefon, Sewa Rumah, kurang-kurang belanjanya RM1,500 setiap bulan.
Tapi,
Kenapa saya tak bole belanja duit bagi kesihatan diri sendiri atau ibu saya dikampung?
Pada masa artikel ni ditulis,
Telah pun selamat 5bulan pemergian Allahyarham Ayahanda saya menghadap Allah.
Dan,
Punca Ayahanda saya meninggal dunia adalah masalah Gastrousus.
Doktor pada awalnya tidak dapat mengesan apa-apa masalah pun.. Sebab penyakit Allahyarham umpama gastrik biasa yang hinggap berbulan-bulan. Sampailah hari terakhir Allahyarhan di hospital sebelum menghembuskan nafas yang terakhir,
Doktor mengesan Penyakit Gastrousus lah penyebab utama. Dan, pada masa tu, dah terlambat. Buah pinggang pun dah tak berfungsi.
*buat pengetahuan semua, penderita sakit pinggang dinasihatkan air minuman RO demi meringankan beban buah pinggang memproses garam/garam galian/mineral.
Kemudiannya setelah sekian lama, barulah saya tahu bahawasanya penyakit ni asalnya dari Air minuman kita seharian.
Itulah juga punca saya berusaha untuk berkongsi pengetahuan ini dengan semua.
Jadi kalau anda tertanya-tanya
Apakah hadiah terbaik buat Ibu
/ayah?
Pada saya,
Panapis air yang menyihatkan mereka :)
Monolog:
I spend RM1,500 monthly for my very own commitment, why can't i spend only RM100 for my parent's health? Why not!
Sekian,
Jika anda berminat mengetahui atau menempah barangan penapis air Coway ni,
Bolehlah berhubung dengan saya terus :
Farida
017 635 8533
farida.cowaymy@gmail.com
No comments:
Post a Comment